18.4.12

17 Kemerbest

1: Selman-ı Farisi: 150 yaşında iken Medayin’de eceliyle Hakk’a göçmüştür.

2: Muhammed ibn-i Ebu-bekir: ebubekir’in oğludur. Mısır Valisi iken başkaldırı sırasında , Muaviye ibn-i Medih tarafından şehit edilmiştir.

3: Malik-i Ejder: Muaviyenin gönderdiği zehirli bal ile konuk olduğu evin sahibi tarafından zehirlenerek şehid edilmiştir.

4: Ammar İbn-i Yaser: Sıffın Savaşında şehid olmuştur. Hz. Peygamber bir hadisinde ‘’Ammar’ın katilini cehennemle müjdeleyin ‘’demiştir.

5: Veysel Karani: Sıffın Savaşında şehid olmuştur. Veysel Karani Saffeyn’de (Zikar ) mevzisinde Hz.Ali’nin ordusuna en son gelen yardımcıdır, gelir gelmez Ali’ye biat etmiştir. Ali kendisine ne maksatla biat ettin deyince : ( Sana nüsret ve ianet edem , yar’lık kılam ve başımı top gibi yolunda feda edem ) demiş gerçektende Saffeyn savaşında şehit düşmüştür. Ocağımızdaki Elyazmasında yazılı ve -Menakıb-i Mürtezeviyye-

6: Ebu –Zer-i Gaffari: Kendinden sonra müsliman olan Halife Osman tarafından sürgün edilmiştir. Sürgünde Hakk’a göçmüştür.

7: Huzeyme İbn-i Haris: Sıffın savaşında şehid olmuştur. Hz. Peygamber, Huzeyme’nin şehitliğini iki kişi yerine kabul etmiş olduğundan , ona (Züşşehadetn) derler.Bizdeki kaynaktada yazılı –Mir’atil’ Maksad-.

8: Abdullah İbn-i Bedi Hazai: Sıffın savaşında şehid olmuştur

9: Abdullah İbn-i Adil Haris : Sıffınsavaşında şehidt olmuştur.

10. Ebül- Heyşemut- Tihani : Sıffın Savaşında Şehid olmuştur.

11: Haşim İbn-i Utbe İbn-i Ebi Vakkas: Sıffın savaşında şehid olmuştur.

12: Muhammed İbn-i Ebi-Huzeyfe: Hz.Ali tarafından Mısıra görevlendirilmiştir. Şam’da bir ihbar üzerine yakalanmış Abdullah-ı Nahil elinde şehid olmuştur.

13: Kamber Ali Sultan : Mezarı Bağdat’tadır. Haccac-ı Zalim tarafından şehid edilmiştir. Bizdeki nüshaya göre , ‘’Haccac’’ çevresindeki yakınlarına ‘’Ali’yi’’seven ,destekleyen kim kaldı diye sorar. Adamlarıda kimsenin kalmadığını yalnız ‘’Kamber’’ kaldı diye iletmişler. Kamberi huzuruna götürmüşler. , Kanber içeri girerken çarıklarını çıkarmamış. Hacac ( Fahla’na’leyk) diye , ayakkabılarını çıkar diye ikazda bulunmuş.’’ Kamber şu cevabı vermiş’’ (Hazel-Vadil Mukaddes) yani, ( Burası Tür-i Sinamıdır). Ulu bir makammıdır der. ? Haccac kızmış . .Kamberin boyu uzun olduğundan Haccac istihza yolu : (Göklerden ne haber) diye alay etmiş. Kamberde ‘Azrail peşinde dolaşıyor’’ demiş. Haccac derhal kızıp ölümlerden ölüm beğen diye ,Kambere sual etmiş . Kamber’de vaktiyle .’’Şahı Velayet’’ bunu bana haber vermişti.. Seni Haccac-ı Zalim şehit edecek demişti. Bugün gönlün nasıl ederse öldür. , yarin ahirette bunun mislini benden göreceksin diye cevap vermiş. Hemen derhal orada Kamberi şehit etmiş.. Pir Sultan Abdal Ocağındaki kayıtlarda mevcuttur. –Menakıp-i Mürtezeviyye-

14: Mürtefil İbn-i Vezza: Sıffın savaşında şehid olmuştur.

15: Sa-d İbn-i Kays-i Hamedani : Sıffın savaşında şehit olmuştur.

16: Abdullah İbn-i Abbas: Bilgin ve erdemli bir kişidir. Dinsel yorumcuların Piri olduğuna inanılır. Nerede ve ne zaman Hakka göçtü bilinmemelidir.

17: Haris-i Şeybani: Sıffın Savaşında şehit olmuştur.

Gürbüz Şimşek
Kaynak.Pir Sultan Abdal Ocağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder