13.4.12

3 SÜNNET-7 FARZ


3 Sünnet:


1-Kelime-i Tevhid: La İlahe İllallah (Allah'tan başka tanrı yoktur)
2-Gönlünden kibri, pisliği, çirkeflikleri atmak.
3-Talip bin olsa da, bir gibi oturup bini söyler. (Sözü de özü de bir olmak, tevhid ile çelişmemeli yani)

''Bektaşiliğin sınırlarını çizdiği 3 sünnet 7 farz, Aleviliğin temel taşlarından biridir. Alevi Can'ın, Talip olabilmesi için  bu 3 sünneti öncelikle yapması gerekmektedir.''

7 Farz:


1-Zahid dinini şeytandan nice sakınırsa tarikat ehlide yolunu öyle sakina.
Din, uyulmasi gereken kaidelerdir. Şeriat ehli kurallarla dine sarilir ve kendini dinin kurallariyla şeytandan sakındırır. Tarikat ehlide, hakkın gerçeğine ulaşmak için, mürşidin göstermiş olduğu yol ve yöntemleri vardır. Bunları aşikat etmemelidir.
(Şeriat ehli, cehennemle korkutulur cennetle ödüllendirilir. Şeytan kavramı vardır. İnsanlar böylelikle  korkutularak imana getirilir. Fakat tarikatta 'şeytan, insanın kendi nefsidir'. Çünkü herşey insandadır ve kötülük kişinin nefsindendir. Sevgi vardır. Şeytan, insanin kendisidir bir nevi)

Nefsini bilen, Rabb'ini bilir. / Yedi Cihan Serveri Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)

2-Dest-i kudreti makamına iletmiş ola, yani can'dan geçe, hakk yolundan dönmeye!
Dest yani elini, bir pirin eline vermek (Fetih suresi 10. ayet) Aleviler, elini Pir'lere veya mürşid'e el verirler- çünkü ayette oldugu gibi peygambere söz verildiği kabul edilir. Mürşid, Pir, Rehber olabilmek için, kişinin soydan gelmesinden ziyade; İlim, irfan, kemalet ve marifet sahibi de olması gerekir. Her soydan gelene el verilmez.

3-Dünya zerre kadar kendine gelmemeli!
İnsanoglu hak yolunda hakikat ile buluşmak istiyorsa dünyanin arzu ve isteklerine kapılmamalı, dünyanın esiri olmamalıdır. Dünyanin istekleri, kişinin putu olup, Allah ile arasında perde olur.  İstekleri de kişiyi hakk yolunda gerçeğe ulaşmasında engel teşkil eder. Öz itibariyle, verilen her şey hakk'ın verdiği güzellik olarak görülmeli, dünya malına tapılmamalı ve aşık olunmamalıdır.

4-Pir'den tövbe alip, Pir'in gösterdigi yolda yürümeli.
Tanrısal gerçeğe ulaşmak isteyenler bir Pir'e bağlanmalıdırlar. Bir daha vücut azalarından hiç bir zarar vermeyeceklerine dair söz verip, tövbe etmelidirler. Yolun tövbesi, Pir'in sözünden çıkmamak, Pir'in nefesiyle nefeslenip, haliyle hallenmektir.

5-Pir'den Müsahip hakkını cemiyete yetire.
Hakk Muhammed Ali yoluna gönül veren talip, musahip tutacak.  Pir karşısında ikrar verecek. Musahip olmazsa olmaz yollarından biridir.

6-Pir'den hırka giyinecek.
Hırkadan maksat bez parçası  değil veya kalın kıldan dokunmuş hırka değildir. Bu, ilim irfan kemalet hırkasıdır. Bu hırkayı giymekten maksat, bedenin bütün kötü duygu ve düşüncelerinden arınmaktır. Artık kemalet ve marifet hırkasını giymeyi hakettim demektir. (Hz. Peygamber'den kalmıştır. Hırkasını Veysel Karani'ye vermiştir Hz. Ali aracılığıyla. Veysel Karani, Sıffin savaşında, muaviye tarafindan şehit edildi.) Hırka, Cem töreni ile giydirilir.

7- Pir'den taç takılır.
Zahiri taç, çesitli değerli eşyalardan ve madenlerden yapılıp başın üstüne takılır. Bu taç, zahiri bir taçtır. KAMIL INSANIN TACI AKILDIR. Eğer hakk'a götürürse akıl, kemaliyet kapısıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder