13.4.12

'Gadir Hum' Olayı


Hz. Muhammed (s.a.v) 'e Allah tarafından, Vahiy yoluyla tebliğinden sonra (hicret dönüşüne tekabül eder) Gadir Hum denilen yerde, Hz. Ali'yi, Allah'ın emriyle kendisinden sonraki halife olduğunu oradaki müslümanlara tebliğ etmiş ve Hz. Ali (r.a) imam sıfatını kazanmıştır.
Fakat, tüm dünyanın çok iyi bildiği gibi Hz. Ali (r.a), Hz. Peygamberin ölümünden sonra halife olamamış, çok daha sonra Hz. Ali (r.a) halife olabilmiştir.
İlk üç halife dönemi ise, Hz. Ömer'in 'Allah'ın emrine rağmen', halifeliğin seçimle olması gerektiğini öne sürmüş ve seçimleri kazanarak sırasıyla halife olmuşlardır.

Peki neden Allah'ın emrine uymayarak, bu kişiler halife olmuş ve insanlar göz yummuştur?

İşte tam da burada Alevilik denilen ve Hz. Ali'ye taraf olanlarca (halifeliğin, imamlığın O'nun olması gerektiğini savunanlar) İslam'ın Özü ve Doğrusu kabul edilen Alevi İnanç Sistemini oluşturmuşlardır.

Kaynak: Kırklar Cemevi / Baki Güngör Dede

P.S: Ayrıca bazı kaynaklar bize Aleviliğin/Kızılbaşlığın daha eski tarihi alt yapısı olduğunu sunmaktadır. Bu anlamıyla, Gadir Hum olayının Aleviler açısından diğer düşünce yapılarıyla arasının  kesin olarak ayrışmasına/netleşmesine yol açmıştır denilebilir. (İ.Ş)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder